​​Yükseköğretim Kurulundan uluslararasılaşmaya yönelik yeni adım

  ​​Yükseköğretim Kurulundan uluslararasılaşmaya yönelik yeni adım

  Yükseköğretim Kurulu ve Umman Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanlığı arasında yükseköğretim alanında iş birliğini güçlendirmek amacıyla “Yükseköğretimde İş Birliğine Yönelik Mutabakat Zaptı” imzalandı.

Türk dünyasındaki önemli iş birliklerinin ardından Umman'da da Türk yükseköğretiminin uluslararasılaşmasına yönelik önemli adımlar atacaklarını ifade eden Özvar, “Umman’da bir devlet üniversitemizin şube açmasını istiyoruz.” dedi.

Umman Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Prof. Rahma bint Ibrahim Al Mahrooqi ve beraberindeki heyet Yükseköğretim Kurulunu ziyaret etti. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen Mutabakat Zaptı imza töreninde yaptığı konuşmada, yükseköğretimin uluslaşarasılaşmasına yönelik iş birliklerini artırmaya devam ettiklerini belirtti.

İmzalanan mutabakat zaptı hakkında bilgi veren Özvar, “Türkiye ve Umman üniversiteleri ortak diploma programları oluşturacak. Ummanlı öğrenciler ve öğretim elemanları bilimsel araştırmalar yapmak üzere ülkemiz üniversitelerine gelecek. Öncelikli alanlarda Türk ve Umman üniversiteleri ortak bilimsel projeler geliştirecek. Ayrıca iş birliğimizi artırmak üzere iki ülke üniversiteleri rektörleri bir araya gelecek.” şeklinde konuştu.

“Umman’dan daha fazla öğrenci bekliyoruz”

Türkiye’deki üniversitelerin başarısına değinen Özvar, Umman’dan da öğrenci beklediklerini belirterek şöyle devam etti:

“2024 yılı itibarıyla Türkiye, Avrupa Yükseköğretim Alanında Bologna karnesine göre en başarılı ülkelerden birisidir. Sağlık ve mühendislik alanları başta olmak üzere pek çok alanda oldukça nitelikli yükseköğretim imkânı sunan ve 350 bini aşkın uluslararası öğrencisiyle dünyanın en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülkesi arasındadır. 198 ülkeden öğrenci ülkemizde eğitim görmektedir. Umman’dan da daha fazla öğrenci bekliyoruz.”

Özvar, “Özellikle de Umman Hükümeti burslusu öğrencilerin ülkemizdeki üniversitelerde eğitim almaları iki ülke arasındaki ilişkilerde ihtiyaç duyduğumuz insan kaynağının yetiştirilmesine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.Umman’dan kamu görevlileri de Umman Hükümeti burslusu olarak lisansüstü eğitimlerini ülkemizde tamamlayabilecekler.” dedi.

“Yükseköğretim sistemimizi bütün dünyaya açıyoruz”

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında sadece coğrafi olarak değil, kültürel, siyasi ve sosyal olarak da bir köprü görevi gördüğüne dikkat çekerek, “Türkiye, geleneksel ile modernin, eski ile yeninin, Doğu ile Batı'nın bir arada harmanlandığı eşsiz bir ülkedir. Ülkemizin çok kültürlü yapısı, dünyanın birçok yerinden farklı öğrencilerin kendi medeniyetlerinden izler bulmasına imkân sağlamış ve Türk yükseköğretiminde kaydedilen ilerlemelerle ülkemizi cazibe merkezi haline getirmiştir” şeklinde konuştu.

Dünyada son yıllarda yaşanan olayların yükseköğretim alanı karşısında önemli bir sınama haline geldiğine dikkat çeken Özvar, “Yakın coğrafyamızda gerçekleşen ve etkilerini yoğun bir şekilde hissettiğimiz savaşlar, düzensiz göçler, doğal afetler ve bu zorluklar sonucu ortaya çıkan finansal riskler sebebiyle tüm dünya değişim ve dönüşüm sürecine girmiş bulunmaktadır. Bütün dünyada olduğu gibi ülkelerimizde de yükseköğretim sistemleri bu önemli sınamalarla karşı karşıyadır. Türk Yükseköğretim Kurulu olarak bu testler karşısında yeniliğe dayalı çözümlerle yükseköğretim sistemimizi bütün dünyaya açıyoruz.” dedi.

Umman Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Al Mahrooqi de Türkiye ile yükseköğretim alanında iş birliğini geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, hâlihazırda Sultan Kabus Üniversitesinde devam eden ortaklıkların tüm üniversiteleri kapsayacak şekilde genişletilmesini arzu ettiklerini söyledi.

-Mutabakat Zaptının Kapsamı-

Yükseköğretim ve bilimsel araştırma ile ilgili alanlarda iş birliğini kolaylaştırmayı, yükseköğretim kurumları arasında akademik ve bilimsel değişimleri organize etmeyi amaçlayan mutabakat zaptı kapsamında iki ülke yükseköğretim kurumları arasında öğrenci, akademik personel ve araştırmacı eğitim ve staj hareketliliği teşvik edilecek.

İki ülke yükseköğretim, bilimsel araştırma ve yenilikçilik kanunları, düzenlemeleri, yapıları ve sistemleri hakkında bilgi alışverişi sağlanacak.

Kısa dönemli araştırma programlarına katılım teşvik edilecek.

Karşılıklı eğitim kursları, seminerler, sempozyumlar, çalıştaylar, konferanslar ve forumlar düzenlenecek.

Yükseköğretim kurumları arasında lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde ortak diploma programları oluşturulacak.

 

 

 

 

31.10.2024 (Haber Merkezi)